AKOESTISCHE PLAFONDPANELEN: GELUIDSISOLATIE

Een goede akoestiek is belangrijk voor een prettige werksfeer. Het gebruik van akoestische plafondpanelen helpt daarbij. Ze zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar bij Systeemplafond24.com.

WAT IS AKOESTIEK?

Akoestiek is geluid, en de diverse aspecten ervan; de productie van geluid, maar ook de overdracht, reflectie, absorptie en de weergave van geluid. Het is in een professionele ruimte zoals een kantoor, winkelpand, concertzaal of auditorium van belang dat de akoestiek goed is. Akoestische plafondplaten spelen een belangrijke rol als het gaat om de regulatie van geluid.  

OPBOUW AKOESTISCHE PANELEN

Akoestische plafondpanelen bestaan uit verschillende lagen materialen die er voor zorgen dat geluidsgolven absorberen en verminderen. Vaak zijn ze opgebouwd uit drie lagen: 

  1. De voorste bekleding: Dit is het deel van het paneel dat zichtbaar is als je ernaar zou kijken. Dit is vaak een meer decoratieve afwerking en bestaat uit stof, kunststof, hout, metaal of kunststof. Dit laat het geluid door naar de volgende laag. 
  2. De geluidsabsorberende laag: Achter de voorste bekleding vind je de geluidsabsorberende laag. Deze laag bestaat uit materiaal die hoog geluidsabsorberend is. Bijvoorbeeld glasvezel, akoestisch schuim of minerale wol. Deze materialen zijn poreus en absorberen het geluid. 
  3. De achterbekleding: Dit is de derde en achterste laag van de akoestische plafondpanelen. Deze laag is doorgaans van stevig materiaal, zoals spaanplaat of glasvezel. De achterbekleding geeft het paneel stabiliteit en kan gezien worden als reflecterend oppervlak om te voorkomen dat geluid aan de achterkant van het paneel ontsnapt.   


De mate van geluidsabsorptie en -verminderingen van akoestische plafondpanelen is afhankelijk van het gebruikte materiaal, de dikte, de dichtheid en het ontwerp van het paneel.
 

SOORTEN AKOESTISCHE PLAFONDPANELEN

Akoestische plafondpanelen zijn bij Systeemplafond24.com in verschillende soorten en uitvoeringen verkrijgbaar. In een bestaande ruimte is het goed denkbaar om een mooi, organische of juist strak plafoneiland of meerdere eilanden te monteren. Die zijn vaak een lust voor het oog. Meer traditioneel zijn de systeemplafonds, bestaande uit vierkante of rechthoekige platen die met behulp van frames gemonteerd worden. 

Systeemplafonds – voornamelijk gebruikt in kantoren en winkels – zijn tegenwoordig niet saai meer te noemen. Ze zijn er in verschillende kleuren. Voor een luxere uitstraling kan gekozen worden voor een verdekt systeemplafond waarbij het profiel niet zichtbaar is.

Een heel ander soort akoestisch plafondpaneel zijn de plafonds die bestaan uit massief houten lamellen. Deze zien er prachtig uit en geven de ruimte een rustige, natuurlijke sfeer.  

VOORDELEN AKOESTISCHE PLAFONDPANELEN

Akoestische plafondpanelen verminderen nagalm, verbeteren spraakverstaanbaarheid en het algemene geluidsniveau in een ruimte wordt beter gecontroleerd. Maar akoestische plafondpanelen hebben nog een aantal voordelen:

Doordat de akoestische plafondpanelen geluidsoverlast verminderen dragen ze bij aan een verbeterde productiviteit en concentratie en een rustige werkomgeving.

De plafondpanelen zorgen voor een esthetische verbetering van een ruimte. Zeker als ze aansluiten op de rest van het interieur en er aandacht wordt geschonken aan het ontwerp van het plafond.
Veel akoestische plafondpanelen zijn flexibel en modulair te gebruiken. De installatie gaat eenvoudig en ze kunnen ook gemakkelijk verwijderd, uitgebreid of vervangen worden. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast zijn de modulaire platen handig bij het integreren van verlichting, speakers en andere installaties.
De brandveiligheid wordt door de panelen verhoogd, omdat ze brandvertragend zijn en voldoen aan strenge veiligheidsnormen
En tenslotte kunnen akoestische plafondpanelen bijdragen aan energiebesparing. Er zijn panelen die beschikken over thermische isolerende eigenschappen, hierdoor wordt warmteoverdracht tussen ruimtes verminderd. Dit kan de efficiëntie van verwarmings- en koelsystemen verbeteren en energiekosten verlagen.

VAKKUNDIGE MONTAGE EN AFWERKING

Optimaal genieten van akoestische plafondpanelen? Dat begint bij goed advies en een duidelijk plan. Uitgevoerd door de professionals van Systeemplafond24.com. Aan de hand van een bezoek kunnen we de mogelijkheden met u bespreken. Bij Systeemplafond24.com uit Kampen helpen we u graag!

Totaalplafond denkt met u mee

Wij denken altijd in mogelijkheden en geen klus is ons te gek. Interesse in een nieuw plafond? Neem contact met ons op, we helpen u graag.

OFFERTE AANVRAGEN

Ontvang binnen 24 uur een offerte.
Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, jpeg, Max. bestandsgrootte: 2 MB.